7 programes, 105 idees

Els grups parlamentaris tradueixen en resolucions el contingut dels seus discursos

Els discursos que durant un dia i mig pronuncien els portaveus dels grups parlamentaris a la tribuna del Congrés dels Diputats es converteixen poca estona després en resolucions. I això és el que toca votar avui a la Cambra baixa. Els set grups parlamentaris (popular, socialista, català, mixt...) van registrar ahir a la tarda 15 propostes cada un, 105 idees en total, que ben bé es poden veure com set programes electorals resumits, sobretot aquest any, amb quatre convocatòries amb les urnes. I, com en temps de promeses, es troben idees de tota mena: des que el president només pugui estar dos mandats a la Moncloa (PSOE) fins que s'impedeixi que els mitjans de comunicació públics siguin utilitzats com a aparells de propaganda (Compromís-Equo).

El model territorial, una hipotètica reforma de la Constitució i mesures de l'àmbit econòmic i social són els principals eixos del més del centenar d'idees conegudes ahir a la tarda.

El PP, que durant aquesta legislatura juga amb avantatge ja que compta amb majoria absoluta i sap que ho tirarà tot endavant, hi ha inclòs la bateria de mesures presentades pel cap de l'Executiu, Mariano Rajoy. Els diputats conservadors han traduït en resolucions els anuncis fets pel president (per exemple, la futura llei de segona oportunitat, per facilitar la reestructuració del deute de famílies i empreses, i l'ampliació de la deducció pels fills a les famílies monoparentals).

Fins al Pròxim Orient

Tot i que també n'hi ha afegit algunes altres, entre aquestes, una sobre la lluita contra el terrorisme gihadista, per intentar buscar més suport al pacte amb el PSOE, i una altra perquè el Govern aprofiti la seva presència al Consell de Seguretat de l'ONU per desbloquejar el procés de pau al Pròxim Orient.

Com ja va passar el 2014, i a falta de sorpreses, aquest any tampoc hi haurà cap votació conjunta dels partits favorables al dret a decidir de Catalunya, però sí que diversos grups han presentat resolucions sobre la situació política d'aquesta comunitat.

ERC vol que el Congrés voti a favor que s'insti el Govern central a respectar el resultat de les eleccions de «caràcter plebiscitari del 27 de setembre» i, si guanyen les forces sobiranistes, l'Executiu iniciï «un procés de negociació» amb la Generalitat.

Fets diferencials

El PSOE, per la seva banda, va a sotmetre a votació per primera vegada al ple les línies mestres de la seva proposta de reforma de la Constitució. Els socialistes volen que la Cambra baixa doni suport a la necessitat de revisar el model territorial vigent «des d'una perspectiva federal», delimitant les competències de l'Estat i les comunitats autònomes i consagrant «els principis del sistema de finançament i els instruments concrets de cooperació i lleialtat institucional». A més a més, defensen que la reforma serveixi per reconèixer les «singularitats i fets diferencials» d'algunes autonomies.

Per la seva banda, CiU vol que l'Executiu promogui el tancament del front judicial sobre el 9-N i les querelles presentades contra membres de la Generalitat. Entre les 15 mesures de la federació, també en destaca una en la qual exigeix posar fi a les filtracions de documents policials que afecten l'«honorabilitat de les persones», fent referència a informes que s'han publicat sobre Artur Mas i Xavier Trias.

Els socialistes exigeixen derogar moltes de les lleis estrella del PP, com la reforma laboral, la LOMCE i les taxes judicials, entre altres. El PSOE també ha presentat diverses resolucions en contra de la corrupció, amb una idea força: que alguns càrrecs (CGPJ, Tribunal de Comptes, Defensor del Poble...) no depenguin de les negociacions bipartidistes. Aquest migdia es veurà quantes d'aquestes 105 propostes passen la votació.