Rubalcaba condiciona el congrés obert del PSOE al "consens"

"La meva capacitat és limitada. Aquesta direcció se'n va", reconeix el secretari general del PSOE

Alfredo Pérez Rubalcaba i Eduardo Madina, aquest dijous, 29 de maig, al Congrés dels Diputats. / JOSÉ LUIS ROCA

Alfredo Pérez Rubalcaba ha condicionat aquest dijous l'obertura del pròxim congrés del PSOE, perquè no votin els delegats al secretari general sinó els militants de forma directa, al fet que la fórmula tingui “seguretat jurídica” i “consens”. 

Des que van aparcar les primàries i l'encara líder del partit va anunciar la seva marxa a causa dels mals resultats a les europees, els socialistes es troben immersos en un intens debat sobre la forma d'elegir la seva nova direcció. En principi, el conclave del 19 i el 20 de juliol, que se celebrarà a Madrid, s'havia de fer com sempre, amb delegats. Però a principis d'aquesta setmana diversos dirigents territorials van començar a reclamar la participació directa dels afiliats, segons la fórmula d'un militant un vot, i dimecres, un dels favorits per dirigir el partit, Eduardo Madina, va assenyalar que només es presentaria si aquest era el sistema elegit. A partir d'aquí, Rubalcaba va iniciar una ronda de contactes amb tots els líders de les federacions per explorar una fórmula que mai s'ha dut a terme al PSOE i que, a més, no apareix recollida en els estatuts. Però cap dels barons vol aparèixer, almenys en públic, com el responsable de negar la participació de les bases, així que tots van declarar veure amb bons ulls el nou mètode.

“Aquesta proposta del vot directe fa temps que es valora al PSOE. En la conferència política del novembre, la posició de l'executiva era a favor, però no hi va haver prou consens la vam ajornar. És raonable que ara torni a sorgir. És pertinent i raonable. A mi la proposta em sona bé. Però perquè aquesta proposta es pugui tirar endavant fan falta dues coses: trobar una solució juridicotècnica adequada i trobar un consens dins del PSOE. Simpatitzo amb aquesta idea, però només la puc portar a la pràctica en aquestes dues condicions, perquè jo estic en un moment de sortida. Aquests canvis només es poden justificar si tenen un acord ampli en el partit. Tinc les possibilitats que tinc i és així. Per això no vaig convocar primàries. Tinc una capacitat limitada. Aquesta direcció està preparant un congrés per anar-se'n”, ha assenyalat al Congrés l'encara cap de l'oposició.

Sense preferències

Davant les diferents interpretacions que ha suscitat la seva renúncia i el seu presumpte suport a un o altre possible candidat a succeir-lo, Rubalcaba ha volgut desmentir que impulsi Madina o la poderosa presidenta de la Junta, Susana Díaz. “No he de parlar amb els secretaris generals sobre a qui prefereixen. I no ho faré. Jo estic per organitzar un congrés i res més”, ha tallat el secretari general, que amb la seva ràpida compareixença a la Cambra baixa ha intentat sortir al pas de la imatge d'un PSOE que està dividit sobre la fórmula per elegir el pròxim líder.

“El que vull transmetre és que aquest és un debat democràtic, normal. Si trobem una fórmula i un acord suficient, ho farem. És normal que passin aquestes coses. És un partit viu i democràtic i la gent vol participar. Amb la fórmula actual també és democràtic: els militants voten els delegats i aquests voten el secretari general. Intentarem centrar això en la normalitat”, ha dit.