Segon intent. Sent portaveu del grup parlamentari del PSC, el setembre del 2012, Jaume Collboni va intentar impulsar un «Govern a l'ombra» que exercís un marcatge ferri a l'Executiu d'Artur Mas. Aquell va ser, literalment, un artefacte efímer perquè el mateix dia que va néixer el president
La segona marca, més clara si és possible, són els nous comandants del grup municipal. Salvant alguns equilibris interns, Collboni ha escollit Gabriel Colomé com a president, en substitució del dimissionari Jordi Martí. «És una persona respectada i més transversal», asseguren en l'entorn de l'alcaldable per justificar la designació com a cap de files de Colomé, en lloc d'Assumpta Escarp. El politòleg manté bona relació amb totes les sensibilitats de la federació i pot forjar complicitats amb sectors científics, acadèmics i culturals.
Escarp, en canvi, compta amb algunes reticències dins el partit, sobretot entre els secretaris de les agrupacions, que van neutralitzar el 2012 l'intent de la direcció de col·locar-la al capdavant del grup, deixant caure d'aquesta manera Martí. Aquests recels no han impedit que l'excap de gabinet de Joan Clos i extinent d'alcalde de Jordi Hereu ascendeixi a portaveu del grup i «mà dreta» del nou alcaldable, segons fonts pròximes a Collboni.
ANDRÉS, ADJUNTA / La tercera peça que ha hagut d'encaixar l'exdiputat ha estat la de Carmen Andrés, la seva adversària a les primàries, que va quedar a menys de 500 vots del guanyador a la segona volta. Serà la portaveu adjunta, però també la responsable de la regidoria a qui Collboni atorga «més pes»: benestar local.
L'entorn del candidat assegura que la cúpula de la federació, dirigida per Carles Martí, no ha intervingut en aquests canvis, que avui ratificarà l'executiva del PSC de Barcelona. Collboni i Martí hauran de decidir ara si la nova era es materialitza també en la direcció de la federació mitjançant un congrés extraordinari abans de l'estiu.