Mor Marina Ginestà, la icònica miliciana de la guerra civil

La seva foto al terrat de l'hotel Colón de Barcelona es va convertir en un dels símbols de la legitimitat republicana

Ha mort als 94 anys a París, on ha viscut els últims 40 anys

La mítica foto de Marina Ginestà, als 17 anys, vestida de miliciana i amb el fusell a l’espatlla, al terrat de l’hotel Colón, a la plaça de Catalunya de Barcelona, al començament de la guerra civil.

Marina Ginestà, que es va convertir en una icona de la guerra civil espanyola després de ser fotografiada vestida de miliciana a Barcelona el 1936, ha mort aquest dilluns a París als 94 anys, ha informat a Efe el seu fill Manuel Periáñez.

Ginestà, que després de la guerra es va haver de refugiar primer a França i després a la República Dominicana abans de tornar a Europa, va morir en un hospital de la capital francesa, on havia viscut els últims 40 anys, ha explicat Periáñez.

Havia nascut el 29 de gener de 1919 a Tolosa, però el 1930 els seus pares es van traslladar a Barcelona, on des de molt jove va militar durant la República al PSUC (Partit Socialista Unificat de Catalunya).

Una fotografia feta pocs dies fotografia fetadesprés de l'inici de la guerra civil al terrat de l'hotel Colón de Barcelona amb un fusell a l'espatlla la va convertir en un símbol de la contesa, durante la qual va treballar com a intèrpret i periodista. Ginestà va sortir d'Espanya ferida al final de la guerra i va ser tractada a Montpeller abans d'embarcar a l'exili a la República Dominicana, en un vaixell on va conèixer el que seria el seu primer marit.

De nou va haver de fugir el 1946 de la República Dominicana, perseguida pel dictador Rafael Trujillo. Es va casar per segona vegada amb un diplomàtic belga, amb el qual va tornar a Barcelona als anys 60.

Temes:

Obituaris