El final de la legislatura

El Govern admet que va canviar la Constitució a instàncies del BCE

Zapatero es nega a fer pública la carta que va rebre a l'agost per «lleialtat» a Trichet

El president va informar Rajoy i Rubalcaba del contingut de la missiva

José Luis Rodríguez Zapatero, diumenge en la clausura de la conferència política del PSOE. / DAVID CASTRO

El Govern va aportar ahir una mica de llum sobre l'assumpte de la carta que el president del Banc Central Europeu (BCE), Jean-Claude Trichet, va enviar a l'agost als executius espanyol i italià. Per primer a vegada, un portaveu de José Luis Rodríguez Zapatero va reconèixer a aquest diari l'existència de la missiva, va admetre que la reforma de la Constitució s'havia fet a instàncies de l'autoritat monetària i va afegir que el cap de l'Executiu havia informat «Mariano Rajoy, Alfredo Pérez Rubalcaba i altres líders polítics» del contingut del document.

Segons aquesta font oficial, la carta «demana garanties» a Zapatero que el Govern seguirà amb les reformes estructurals que, en opinió de l'autoritat monetària, són necessàries perquè l'economia espanyola millori en competitivitat, i un compromís clar amb la sostenibilitat dels comptes públics, una petició que es va veure satisfeta amb la segona reforma de la Carta Magna.

«CREMAR-SE A L'ESTIL BONZE» / L'Executiu recorda que el BCE va enviar la missiva en ple atac contra el deute sobirà i a la vegada que prenia l'excepcional decisió de comprar bons espanyols i italians, una mesura contestada dins de l'organisme europeu i que va provocar la dimissió de l'economista en cap, Jürgen Stark.

És en aquest context de dificultat econòmica i controvèrsia al mateix BCE, insisteix el Govern, en què s'ha d'entendre que Trichet enviés l'escrit, un document que Zapatero no desitja fer públic per «lleialtat institucional» a l'autoritat monetària i perquè considera que no aporta res «a l'interès de país». «Hi ha altres cartes que alaben el president per haver-se cremat a l'estil bonze amb les reformes que ha fet i tampoc les fem públiques», va afegir el portaveu del president, que va dir que el pròxim cap de l'Executiu «rebrà la carta i podrà fer el que cregui oportú».

Rajoy, a qui totes les enquestes assenyalen com a successor de Zapatero a la Moncloa, va tenir coneixement de la carta pel mateix president. Zapatero va informar el líder de l'oposició sobre els requeriments del BCE a mitjans d'agost, quan també li va demanar el seu suport per a la modificació de la Constitució, un suport que li va donar i que ha suposat un dels pocs pactes entre els dos partits durant aquesta crisi.

PETICIÓ DE LLAMAZARES / El diputat d'Izquierda Unida, Gaspar Llamazares, ha escrit a Zapatero per sol·licitar-li que faci pública la missiva del BCE, una petició que el Govern considera que és «electoralista» i a la qual ahir estava decidint com respondre (també per carta o amb una trucada).

L'escrit que Trichet va enviar al primer ministre italià, Silvio Berlusconi, sí que s'ha conegut. El va publicar dijous el rotatiu Corriere della Sera, i s'hi pot llegir que l'institut emissor també demana la reforma de la Carta Magna a canvi d'ajudar Itàlia amb la compra de deute.