ACCIONS DE SABOTATGE

Ibarretxe recolza les empreses amenaçades per participar en l'AVE basc

El Govern que presideix Juan José Ibarretxe va sortir en suport de les empreses que treballen en les obres de l'AVE a Euskadi, que s'han convertit en un dels objectius dels violents. En les últimes setmanes, juntament amb diversos atacs contra maquinària de construcció, s'han succeït les mesures de pressió a companyies per part de col.lectius de diferent signe, des d'ecologistes fins a grups de l'esquerraabertzale.

La portaveu de l'Executiu, Miren Azkarate, va denunciar "l'assetjament, la pressió o el xantatge" que pateixen aquestes empreses, i va avalar el tren d'alta velocitat que unirà les tres capitals basques com una infraestructura "estratègica i d'una envergadura social i econòmica enorme".

En documents interns incautats a ETA es comprova que la banda s'ha marcat com a objectiu atacar les obres, mentre que lakale borrokaja ha començat a sabotejar-ne maquinària. Al mateix temps, les discrepàncies entre els socis en el Govern basc s'estan accentuant. El PNB i EA han fet bandera de la seva construcció, mentre que Ezker Batua (EB) es va presentar a les eleccions amb la promesa d'oposar-se a aquesta inversió milionària.

Però la participació d'EB en aquestes mobilitzacions s'ha complicat després de les amenaces i les agressions que grups de radicals estan portant a terme. Recentment, una empresa guipuscoana va decidir abandonar els treballs al veure el seu nom en pasquins i patir concentracions davant de la seva seu.

La patronal Confebask ha considerat "inacceptables" les amenaces, mentre que el sindicat LAB, pròxim a Batasuna i convocant de les concentracions davant de les empreses, considera "sensat" que les firmes que treballen en el projecte se'n desvinculin.