Portada

Actualitat

Esports

Cultura

Extra

Entre tots

Vídeos

Serveis

RELLEU NACIONALISTA AL PARLAMENT DE CATALUNYA

Mas nomena portaveu Oriol Pujol i ascendeix Josep Rull

El líder de CiU insta el substitut de Puig a guanyar-se la confiança dels diputats

El regidor de Terrassa serà un dels seus tres adjunts

Després de jugar a despistar amb l'objectiu de ser ell qui marqués el tempo de les seves decisions, Artur Mas va formalitzar ahir, per sorpresa, el nomenament d'Oriol Pujol com a portaveu de CiU al Parlament, en substitució de Felip Puig, que se centra en la gestió de Convergència com a secretari general adjunt.

Mas va anunciar la designació en una reunió extraordinària del grup parlamentari, tan sols tres dies després d'assegurar que el relleu no era "urgent" i que no estava clar ni tan sols que Pujol seria l'escollit. Ningú dubtava que l'elegit per reemplaçar Puig seria ell, però el camí recorregut des que es va saber que el fill de l'expresident assumiria aquest càrrec i la seva designació oficial ha estat molt més tortuós del que esperava la direcció nacionalista i, probablement, el mateix Pujol.

SALOMÒNIC

Mas no només va voler demostrar que pot prendre decisions sense que transcendeixin prèviament. També es va esforçar a actuar de forma salomònica. A més de nomenar Pujol, va ascendir Josep Rull, que serà un dels tres adjunts al portaveu parlamentari. El càrrec no és rellevant, però la decisió té un valor simbòlic considerable, ja que Rull era el candidat pel qual apostaven dirigents crítics amb Pujol, encapçalats per l'alcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder.

Recoder, el diputat al Congrés Carles Campuzano, el regidor de Barcelona Jaume Ciurana i el directiu de la Fundació Trias Fargas Joaquim Colominas van enviar una carta a Mas el 8 d'octubre passat en què reclamaven que Rull fos portaveu. Algunes veus de Convergència van advertir que la rebel.lió podia acabar perjudicant Rull, que no es va postular per al càrrec i va esperar en un segon pla la resolució del conflicte. Artur Mas no va arribar a respondre la carta.

En la reunió del grup de CiU, Mas va advertir a Pujol que s'haurà de guanyar la confiança de la resta dels diputats. Fonts nacionalistes consideren que el que ha passat aquests últims dies, el retard en el nomenament i l'oposició a aquest per part de Recoder i altres dirigents, influirà de forma positiva en la tasca del nou portaveu convergent, de qui destaquen un caràcter força impulsiu que no sempre ha caigut bé als seus companys.

Ara, afirmen, ha entès que haurà d'actuar amb mà dreta. Oriol Pujol ha optat per la discreció més estricta durant les tres setmanes que han precedit la seva designació. Mas va augurar que donarà la talla en la seva nova tasca. El líder de CiU també va elogiar Rull, de qui va afirmar que ha fet una feina excel.lent com a diputat.

OBERTURA DEL 'PINYOL'

La decisió de Mas de postergar el nomenament de Pujol és vist com un signe positiu per sectors de CDC que en els últims anys han vist amb desgrat com el grup de dirigents afí al líder --compost per David Madí, Francesc Homs, Pujol i Germà Gordó i conegut com el pinyol-- actuaven sense donar gaires oportunitats a la resta del partit. Ara s'aprecia una certa obertura, que es confirmarà, o no, en la confecció de la llista a les legislatives del març vinent, i, poc després, en el congrés de CDC.

Outbrain