‘Mi planeta me necesita’

No tenim temps per ser ecologistes

Fer una compra ecològica requereix temps. Canviar els trajectes amb cotxe per viatges en transport públic, bicicleta o desplaçaments a peu, també. Cosir-te la teva roba, portar a reparar el calçat o recórrer mitja ciutat per reemplaçar una peça d’un electrodomèstic pot implicar dies. I així tot. Tenir hàbits més sostenibles implica una inversió de temps que no sempre és possible en les vides tan enfeinades que portem. Per això, des de ‘Mi planeta me necesita’ reivindiquem la lluita per recuperar el nostre temps com una de les mesures més ecologistes que es poden prendre.

En aquest episodi parlem sobre per què ara mateix sentim que ens falten hores al rellotge. I per què, com a societat, hem normalitzat el fet de dedicar la immensa majoria del nostre dia a la feina i a la productivitat i, així, hem arraconat el nostre espai vital. ¿I què té a veure tot això amb l’ecologisme i la sostenibilitat? Segons expliquen Miriam i Valentina, absolutament tot. Perquè és la falta de temps el que, en el fons, fa que compris safates de fruita embolicades en cinc capes de cel·lofana. O agafar molt el cotxe per «estalviar temps». O comprar per internet per no haver de passar-te la tarda donant voltes per buscar uns pantalons.

La lluita per recuperar el temps lliure, per conciliar (més i millor) i, sobretot, per cuidar-te de la teva salut mental també forma part de les reivindicacions de l’ecologisme i de la justícia climàtica. De fet, en aquest espai defensem que no hi ha mesura més verda que la jornada laboral de quatre dies. I, si no ens creus, que sàpigues que ara mateix tens menys vacances que un camperol de l’edat mitjana. Alerta.