‘El meu planeta em necessita’

De Tarkovski a Barbie Fairytopia: obres per reflexionar sobre l’ecologisme

¿Hi ha algun llibre, pel·lícula o videojoc que t’hagi fet reflexionar sobre la necessitat de cuidar el planeta? A nosaltres sí. I molts. Per això mateix, a ‘El meu planeta em necessita’, el pòdcast d’EL PERIÓDICO sobre crisi climàtica i ecoansietat, ens acomiadem de l’any amb un capítol especial gravat entre mantetes nadalenques, infusions i peluixos una mica camatorts per parlar sobre literatura, cine i art que, almenys al nostre cap, tenen a veure amb el medi ambient, l’ecologisme i la protecció del planeta. I compte, que la conversa comença amb Tarkovski i acaba amb Barbie Fairytopia. Ja us podeu imaginar qui defensa què.

En aquest episodi especial, gravat ni més ni menys que a casa de la Valentina, comencem parlant d’alguns clàssics de la literatura ecologista com ‘La primavera silenciosa’ de Rachel Carson. També comentem algunes obres més filosòfiques com ‘El pensamiento ecológico’ de Timothy Morton (i l’exposició ‘Després de la fi del món’ del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona). Però no tot és parlar d’obres saberudes. Per nosaltres, l’ecologisme també es reflecteix en pel·lícules com Pocahontas i Wall-e i en molts videojocs (com els Tamagochi i Nintendogs per la Valentina i el Shadow of the Colossus per la Miriam).

I amb aquest capítol ple de purpurina ecològica (per allò de Barbie Fairytopia, és clar) ens acomiadem del 2022. Recorda que pots escoltar aquest i altres capítols (com la guia per discutir amb el teu cunyat negacionista del canvi climàtic als dinars familiars d’aquests dies) a iVooxSpotifyPodimoAmazonGoogle Podcast i Apple Podcast. També compartim mems de gatets nadalencs al nostre compte d’Instagram. Bones festes i que la força us acompanyi.