El PSC, Junts, ERC, Comuns i la CUP han anunciat la creació d’una comissió d’estudi sobre el feixisme, el racisme i els discursos d’odi al Parlament. En un comunicat conjunt, els grups parlamentaris expliquen que aquest òrgan servirà per establir les bases d’un futur «pacte nacional contra els discursos d’odi», a més d’establir les «eines i mecanismes» per combatre aquests pronunciaments que «posen en risc la convivència, la cohesió social i la mateixa democràcia», remarquen.
Aquesta nova comissió recopilarà informació «quantitativa i qualitativa» sobre com es produeixen aquestes expressions i «identificarà les polítiques i els mecanismes més efectius per a una resposta social i política». La intenció és actuar per analitzar en quins àmbits s’originen, en quins canals s’emeten i a quin públic van dirigits, segons expliquen els cinc partits, que van ser els mateixos que es van comprometre a principis de la legislatura aïllar l’extrema dreta de l’activitat parlamentària amb un pacte antifeixista.
És a dir, l’òrgan se centrarà en la resposta dins de l’àmbit polític i social contra els discursos d’odi, però no institucional, la responsabilitat de la qual recau, segons marca el reglament, a la Mesa del Parlament i la comissió de l’estatut dels diputats. Aquest és l’òrgan que ha d’emetre informes i recomanacions, a petició d’un grup parlamentari –amb el vistiplau de la Mesa– sobre possibles vulneracions del codi de conducta en les expressions que es pronunciïn a la Cambra. Això sí, les funcions sancionadores les té la Mesa.
Aquesta nova comissió donarà un nou enfocament a aquesta qüestió, que està sent un tema espinós des de la passada legislatura, quan Vox es va estrenar al Parlament. Tot i que a l’inici l’òrgan rector de llavors optava per confrontar directament l’extrema dreta, la Mesa d’aquesta legislatura va decidir evitar les interrupcions i explorar una fórmula per analitzar si certs pronunciaments vulneraven els drets de col·lectius o altres diputats. En aquest context, la setmana passada, no obstant, el president de la Cambra, Josep Rull, va fer un pas endavant i va instar els grups a utilitzar els mecanismes existents, com la comissió de l’estatut del diputat, per denunciar i avaluar possibles infraccions del codi de conducta, tal com va explicar EL PERIÓDICO.