Càstig per «la bufetada»

Will Smith: 10 anys vetat dels Oscars

  • L’Acadèmia de Hollywood anuncia el càstig a l’actor per la bufetada que va clavar a Chris Rock en l’última cerimònia

  • El guanyador aquest any havia dimitit com a membre i no podrà donar, com és tradició, el premi a millor actriu el 2023

REUTERS / BRIAN SNYDER

Quan Will Smith va anunciar la seva dimissió de l’Acadèmia de Hollywood va deixar la institució sense un dels càstigs més grans amb el qual podien haver sancionat la bufetada que li va clavar a Chris Rock a l’última gala delsOscars, després que el còmic fes un acudit de mal gust sobre la calvície de Jada Pinkett Smith, que pateix alopècia. La junta de governadors de l’Acadèmia, no obstant, ha trobat una manera d’afegir altres conseqüències per a Smith per la seva acció.

Aquest divendres, després d’una reunió de gairebé tres hores, la Junta de Governadors de l’Acadèmia, composta per 54 membres, ha decidit vetar Smith durant deu anys dels Oscars i d’altres esdeveniments de la institució, tant en persona com virtuals. La decisió significa entre altres coses que Smith, premiat aquest any com a millor actor pel seu treball a ‘El método Williams’, no podrà seguir l’any que ve la tradició d’entregar l’estatueta a la millor actriu.

«La 94 edició dels Oscars havia de ser una celebració de molts individus a la nostra comunitat que van fer una increïble feina l’any passat, no obstant, aquells moments van ser enfosquits pel comportament inacceptable i nociu que vam veure en el senyor Smith exhibir sobre l’escenari», diu el comunicat de l’Acadèmia.

«Durant la retransmissió televisiva no vam lidiar de forma adequada amb la situació», reconeix l’Acadèmia, que es mostra «penedida». «Era una oportunitat perquè marquéssim un exemple per als nostres convidats, espectadors i la família de l’Acadèmia al voltant del món i no ho vam fer», diu la institució, que es declara «no preparada per al que no tenia precedents».

L’Acadèmia mostra també el seu «profund agraïment» a Rock «per mantenir la seva compostura en circumstàncies extraordinàries». I mostra la confiança en què la decisió «pugui iniciar un temps de curació i restauració per a tots els involucrats i impactats».

La decisió no suposa que Will Smith no pugui ser nominat en la pròxima dècada o que no pugui guanyar. Simplement no podria acudir a la cerimònia.

L’Acadèmia tampoc li ha tret l’Oscar aconseguit. No ho va fer tampoc amb els aconseguits per Harvey Weinstein i Roman Polanski, les dues persones, juntament amb Bill Cosby, que l’Acadèmia ha expulsat en la seva història.