Gastronomia

El pacte de la carbonara

Cafeteria de Adenau con retratos de tres pilotos míticos de la F-1: Ayrton Senna, Jim Clark y James Hunt

Cafeteria de Adenau con retratos de tres pilotos míticos de la F-1: Ayrton Senna, Jim Clark y James Hunt / EMILIO PÉREZ DE ROZAS

Tinc una debilitat especial per Itàlia i, molt particularment, per Roma. No hi ha millor ciutat per viure, en clara competència amb Barcelona, si és que encara es pot viure a les ciutats. Per a una altra vida, demano néixer dona romana de les elegants, d’aquelles que gasten el luxe silenciós, que prioritzen la discreció, la qualitat i la sofisticació per sobre de l’ostentació o el logotip visible: vaja, que tenen una pila de pasta i no ho van demostrant, se’n van a un restaurant de barri i es mengen una carbonara espectacular amb una amiga i una copa de vi rosso. I de les que, tot i tenir diners, s’inscriurien en una campanya com la que ha sacsejat la ciutat: el pacte de la carbonara. Sembla que la temptació del turisme –res que no sapiguem– està portant molts restaurants a especular amb el plat de pasta, formatge, ou, guanciale i pebre negre, i ja és difícil trobar-lo per sota dels dotze euros a la ciutat. M’encantaria sortir de marxa per la Via del Corso despotricant –"ma che cosa fai?!"–, exigint un pacte de contenció de preus, com ha fet l’associació de consumidors italiana.