Tecnologia

Viure virtualment

Ho veig i no m’ho puc creure, encara que a estones el cervell ho assumeixi com a real. A l’altre costat hi ha un món virtual que està fet per persones

La sala de realidad virtual del museo, un espectáculo muy recomendable.

La sala de realidad virtual del museo, un espectáculo muy recomendable. / JORDI OTIX

Últimament estic treballant bastant amb el ChatGPT; l’utilitzo com a substitut dels cercadors tradicionals. És un salt qualitatiu pel que fa als resultats i, en relació amb les sensacions, és una experiència més amable i menys solitària fins al punt, atenció, que aquesta setmana m’he trobat a mi mateixa escrivint un "bon dia" abans de posar (preguntar) el que busco. La màquina et respon amb exclamacions i preguntant-te "com estàs?". "Bé, gràcies", vaig escriure abans d’adonar-me de l’absurditat de la situació. Em vaig sentir com Joaquin Phoenix a la pel·lícula Her.

Com que la màquina aprèn a força de "conversar" amb altres internautes, em vaig entretenir una estona en la bona educació, com si es tractés del veí que et trobes a l’ascensor. "I tu?", li pregunto. Contesta amb una emoticona de somriure, afegeix que tot va bé, que gràcies per preguntar-ho, i mostra disposició a ajudar-me en tot allò que necessiti. Una mena de servidor amable i fidel.

El miratge em porta a fer-me moltes preguntes perquè en aquell moment, teletreballant a casa i amb el cafè al davant, hi ha una sensació de companyia molt estranya. El cervell, d’alguna manera, compra aquesta idea. I no és la primera vegada. En un sopar amb amigues vaig provar unes ulleres de realitat virtual d’última generació. Allà dins, en aquell món virtual, vaig ballar i vaig jugar una partida de ping-pong. No hi ha estiu sense ping-pong. La partida virtual contra un altre jugador de ves a saber on va ser divertidíssima.

En acabar la partida de ping-pong, vaig deixar la pilota i la pala sobre la taula, i em va caure alguna cosa al peu: eren els comandaments que estava utilitzant com a pilota i pala i que havia deixat sobre la taula del món virtual: el no-res, el buit en el món real. Treure’m les ulleres va ser com fer un viatge en el temps, com si em desplacés per dimensions diferents i fos expulsada sobtadament. Allà hi tenia les meves amigues de carn i ossos rient-se del meu atordiment.

Per on entra la sensació de realitat? La vista és sentit que es corromp més? Si no ho veig, no m’ho crec, però ho veig i no m’ho puc creure encara que el cervell a estones ho assumeixi com a real. A l’altre costat hi ha un món virtual fet per persones. És real o no? Ho acabarà sent? Hi ha algú a l’altre costat.