Editorial

Mèxic elegeix una dona

L’elecció de la candidata de Morena expressa tant un desig de continuïtat com de canvi

Claudia Sheinbaum, candidata presidencial del gobernante partido MORENA, vota en una mesa electoral durante las elecciones generales, en la Ciudad de México.

Claudia Sheinbaum, candidata presidencial del gobernante partido MORENA, vota en una mesa electoral durante las elecciones generales, en la Ciudad de México. / Raquel Cunha

L’elecció de Claudia Sheinbaum és un canvi transcendental en la cultura política de Mèxic, aconseguit, a més, amb un nombre de vots mai abans assolit per un candidat a la presidència i recolzat per una majoria que supera els dos terços a la Cambra de Diputats. La successora d’Andrés Manuel López Obrador disposarà del marge de maniobra necessari per afrontar les reformes més apressants de l’Estat, incloent-hi la constitucional, que requereixen una majoria qualificada, però la seva llibertat de moviments anirà més enllà, perquè el conglomerat de formacions de diferent signe que va acompanyar el Partit Revolucionari Institucional (PRI) per disputar la presidència a l’aspirant del Moviment de Regeneració Nacional (Morena) va quedar a 30 punts de la guanyadora. Un senyal inequívoc de la gradual descomposició del sistema de partits que va caracteritzar Mèxic amb l’hegemonia del PRI com a permanent vencedor.