Àgora Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Barcelona, la mesura de l’èxit

L’economia del segle XXI necessita una ecologia rica i un equilibri entre Govern i sector privat, amb la implicació de la societat civil

Barcelona, la mesura de l’èxit

Jordi Cotrina

Èxit’ ve del llatí 'exitus'. Significa 'sortida, 'fi'. Com 'exit' en anglès. Es tracta del resultat positiu d’un projecte o vida. A la nostra societat continua sent un element que configura realitats i defineix projectes. Avui, quan parlem d’una ciutat, el paràmetre d’èxit i la manera de mesurar-lo és diferent. Les mesures econòmiques o els rànquings són útils però no suficients.

Barcelona té i ha tingut històricament èxit. El va tenir en la reindustrialització del segle XIX; després va patir la Guerra Civil i el franquisme; i, als anys 70-80, va tenir èxit en la recuperació dels barris, construcció d’equipaments de proximitat i en reforçar la seva identitat.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

El 92 es va mesurar pel reconeixement internacional. Una ciutat global, europeista, solidària i amb visió innovadora que va captivar el món i encara ho fa. Es va dotar d’una marca reconeguda i reconeixible. A la dècada del 2000, es va estructurar a través de projectes de reconversió urbana com el 22@ o el Mobile World Congress, on es defineix el seu nou caràcter econòmic: tecnològica i innovadora.

Al 2010 la mesura és més complexa. La crisi econòmica i financera obliga a reforçar la xarxa social pública. La crisi agreujà desigualtats socials i els ajuntaments es van convertir en la darrera trinxera. Quan l’entorn es comença a estabilitzar, apareix la covid i els poders públics han de donar resposta al repte de la salut, la precarietat i l’aturada econòmica. La mesura de l’èxit ha estat mantenir la cohesió social i la salut de les persones.

Reptes de futur

Ara cal definir quina ha de ser la nova mesura d’èxit de Barcelona. Apareixen tres nous reptes. En primer lloc, el canvi climàtic i la creació d’un nou pol econòmic d’innovació i de recerca basat en l’energia, els recursos naturals, la renaturalització de la ciutat i la salut. En segon lloc, la desigualtat. Des dels poders públics hem de desenvolupar polítiques que evitin desequilibris socials i la precarietat. I, finalment, reforçar la cultura democràtica i política. En un entorn global de 'fake news' i intoleràncies, és més necessari que mai el reconeixement de l’altre i el respecte a les normes comunes.

Tot això requerirà pactes amb tothom per reforçar la cultura política i una ciutat potent que defineix clarament les noves metes i que les vol executar de manera excel·lent. Amb el sector econòmic també. Perquè cal incrementar la base econòmica i el seu model per atraure activitats amb més valor afegit que diversifiquin l’economia. Aquest sector ha de mesurar el seu èxit incorporant també la seva contribució als reptes globals a què ens enfrontem.

Joseph Stiglitz, Premi Nobel d’Economia 2001 i Premi Internacional Catalunya, parla del 'capitalisme progressista': l’economia del segle XXI necessita una ecologia rica i un equilibri entre Govern i sector privat amb la implicació de la societat civil, institucions com la universitat, el cooperativisme i les oenagès. En definitiva, ens cal estructurar una col·laboració publicoprivada per a les persones.