Gàrgoles Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Proust al Celler de Can Roca

Per al novel·lista, la lectura no es fonamenta en el que hem llegit, sinó en la memòria dels moments «plenament viscuts» mentre ens pensàvem que no ho fèiem perquè llegíem

L’any 1994, Bernard Pivot, el presentador d’‘Apostrophes’ i de ‘Bouillon de Culture’, un dels divulgadors més savis i influents que hi ha hagut mai en el món del llibre, va rebre un premi de la Universitat de Girona. Després, va anar a sopar al Celler de Can Roca, que no tenia cap estrella Michelin (en rebria la primera l’any següent), però que ja comptava amb un reconeixement que aleshores encara era discret. Pivot, conegut també per la seva afició a la cuina i als vins (era propietari, fins i tot, de vinyes de Beaujolais) va menjar Parmentier de llobregant amb trompetes de la mort i carpaccio de peus de porc amb oli de siurenys. Quan va ser l’hora de les postres, els germans Roca el van sorprendre amb una edició «menjable» que consistia en un pastís al damunt del qual hi havia la reproducció d’un llibre fet amb làmines de caramel. Pivot es va aixecar i va aplaudir, meravellat. En aquella època, Jordi Roca, el pastisser de la família, encara no treballava al Celler. Tenia setze anys.

Temes:

Cuiners Llibres