Llimona & vinagre | Article de Jorge Fauró Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Tots som Yoko Ono

Complerts els 90 anys, el feminisme ha acabat redimint una de les dones més odiades de la cultura pop. La viuda de Lennon ja no és la culpable de tots els problemes del món

La viuda de John Lennon exposa 200 de les seves obres al museu de Bilbao. / ISMAEL HERRERO / EFE / VÍDEO: ATLAS

Manifestació del 8-M en una gran ciutat espanyola. Una noia que mai va ser coetània dels Beatles, ni tan sols de la carrera en solitari de Lennon, i que costa pensar que aconsegueixi apartar del seu pressupost els 100 euros de mitjana que costava l’entrada per veure Paul McCartney en les seves últimes actuacions a Madrid o Barcelona, marxa junt amb un grup de persones al pas per un dels punts de referència de la marxa. No ha complert encara els 30 i coreja orgullosa les consignes que tots secundem durant diverses hores de comunió amb la causa feminista. Els seus cabells són una barreja de color natural i un tint malva aplicat ‘ad hoc’. Porta una gran bossa de tela penjada en bandolera en la qual pot llegir-se «Asociación Guipuzcoana de Amigas de Yoko Ono». «La frase no és meva, eh, però em va encantar», argüeix quan li demano permís per fer una fotografia. L’associació existeix. Va néixer el 2007 i n’han sorgit iniciatives artístiques més que prometedores.