Llimona & vinagre | Article d’Emma Riverola Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Dora María Téllez, la irreductible Comandant Dos

No sembla quedar rastre de la timidesa de la seva joventut, però sí la clara determinació de continuar lluitant per la democràcia, la llibertat i els drets humans a Nicaragua

EFE/Mario López

«El pla semblava una bogeria massa simple», així comença la crònica que Gabriel García Márquez va escriure per a l’agència EFE i va publicar l’ABC sobre l’‘Operació Chanchera’. Agost del 1978, durant 45 hores, senadors, diputats i altres figures rellevants del règim d’Anastasio Somoza van ser segrestats en un assalt al Palau Nacional de Nicaragua. L’operació es va considerar el principi del final de la dictadura. Una «bogeria» que va aconseguir l’alliberament de 50 presos polítics, el pagament de mig milió de dòlars, la garantia de sortida dels 25 guerrillers del comando i rellevància internacional per al Front Sandinista d’Alliberament Nacional (FSLN). Al comandament de la negociació va haver-hi la Comandanta Dos, l’única dona del comando: «Dora María Téllez, de vint-i-dos anys, una noia molt bonica, tímida i absorta, amb una intel·ligència i un bon judici que li haguessin servit per a qualsevol cosa gran en la vida», va escriure García Márquez. I, sens dubte, li han servit. 

Temes:

Nicaragua