Llimona & vinagre | Article d’Emma Riverola Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Francesc de Dalmases, el cavaller que es va equivocar de rei. O de reina

Potser és el cognom. Una herència que fa olor de noblesa, cultura i seguretat. La supèrbia de qui es creu posseïdor d’un llegat, una missió i una veritat

QUIQUE GARCÍA / EFE

Potser és aquest cognom que enfonsa el seu llinatge en l’edat mitjana. Amb palau inclòs a pocs metres del Museu Picasso i il·lustre prohom: Pau Ignasi de Dalmases i Ros (1670-1718), nomenat cavaller per Carles II d’Espanya, cronista de Catalunya per Felip V i empresonat per austracista. En plena guerra de Successió, va ser enviat com ambaixador del Consell de Cent per aconseguir el suport de la Corona britànica. Si el va aconseguir, va ser massa tard. Barcelona va capitular davant Felip V sense que mai es materialitzés l’ajuda promesa. Dalmases i Ros, refugiat a París, va demanar tornar. I el rei l’hi va concedir. Va dedicar la resta de la seva vida a tasques acadèmiques. Com a intel·lectual, va formar una notable biblioteca de manuscrits. Prèviament, abans dels Decrets de Nova Planta, va crear l’Acadèmia dels Desconfiats, una acadèmia de lletres que promovia l’estudi de la història, la llengua i la poesia catalanes.