Article de Xavier Martínez Celorrio Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Adolescències fràgils i allargades

La pandèmia ha servit per destapar els malestars adolescents (que tenen gènere) i que abans la societat adulta es negava a reconèixer

L’adolescència com a nova etapa del cicle vital sorgeix amb les societats industrials i de consum de masses com a fase intermèdia (14-18 anys) entre la infantesa i la joventut. És el moment en què també s’expandeix i democratitza l’educació secundària i el servei militar obligatori actuava com a ritual de pas masculí en el qual ‘moria’ l’adolescent i es transformava en jove adult. En les societats postmodernes i de la incertesa d’avui dia, l’adolescència s’allarga i es prolonga entre els 10 i els 24 anys, segons una recent investigació publicada a la revista mèdica The Lancet. S’ha empetitit l’espai, els temps i la innocència de la infància i, en paral·lel, s’ha retardat l’accés als rols i codis adults (estabilitat professional, emancipació i maternitat).