La campanya militar (68) | Article de Jesús A. Núñez Villaverde Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Putin voreja l’abisme

Rússia ara no té cap possibilitat de tornar a recuperar la iniciativa al camp de batalla i ja és impossible descartar l’opció nuclear

YASUYOSHI CHIBA / AFP

Fa tot just uns mesos, qualsevol amenaça procedent de Moscou era presa molt seriosament, considerant que procedia de la potència nuclear més gran del planeta i de les segones forces armades, només per darrere de les nord-americanes. Avui, set mesos després d’anar deixant al descobert la nuesa d’aquesta maquinària militar en territori ucraïnès, la credibilitat de Putin quan pretén imposar el seu dictat per la força està per terra. Els revessos que estan patint les seves tropes són de tal magnitud, tant a Kherson com al front oriental, que permeten concloure que ara Rússia no té cap possibilitat de tornar a recuperar la iniciativa al camp de batalla. D’això es deriven dues possibles vies d’actuació: resistir l’envestida tant sí com no, amb l’esperança que el mal temps jugui al seu favor alentint els atacs ucraïnesos fins a la pròxima primavera, i/o traspassar el llindar nuclear.