Calidoscopi de Julio Llamazares Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Shakespeare i Cervantes

Els funerals de la reina Isabel II els podria explicar el dramaturg en una de les seves tragèdies, però no l’escriptor espanyol

Considerats els dos grans genis de la literatura universal moderna, Shakespeare i Cervantes, Cervantes i Shakespeare representen dues cultures tan diferents que tota coincidència entre ells, que n’hi ha, tot i que no tantes com la gent es pensa (per exemple, van morir el mateix any, 1616, però no el 23 d’abril, encara que siguin commemorats aquell dia, ells i el llibre, per la seva advocació. Shakespeare va morir el 3 de maig i Cervantes el 22 d’abril), no deixa de ser més que això: una casualitat. Mentre Shakespeare expressa a les seves obres l’esperit tràgic i èpic anglosaxó, Cervantes, especialment en la seva obra cabdal, el Quixot, tot i que també en les seves ‘Novelas ejemplares’, esbudella i posa al sol l’encarnadura d’un país i d’un imperi més pròxim al còmic que al tràgic i més novel·lesc que teatral. Si en les tragèdies de Shakespeare el fat i la magnificència eleven a la categoria de mites les grans passions humanes que s’hi expliquen, a les novel·les de Cervantes tot és sarcàstic i mig patètic, fruit de la contemplació d’un país on la fantasia no amaga la pobra condició dels seus veïns.