Considerats els dos grans genis de la literatura universal moderna, Shakespeare i Cervantes, Cervantes i Shakespeare representen dues cultures tan diferents que tota coincidència entre ells, que n’hi ha, tot i que no tantes com la gent es pensa (per exemple, van morir el mateix any, 1616, però no el 23 d’abril, encara que siguin commemorats aquell dia, ells i el llibre, per la seva advocació. Shakespeare va morir el 3 de maig i Cervantes el 22 d’abril), no deixa de ser més que això: una casualitat. Mentre Shakespeare expressa a les seves obres l’esperit tràgic i èpic anglosaxó, Cervantes, especialment en la seva obra cabdal, el Quixot, tot i que també en les seves ‘Novelas ejemplares’, esbudella i posa al sol l’encarnadura d’un país i d’un imperi més pròxim al còmic que al tràgic i més novel·lesc que teatral. Si en les tragèdies de Shakespeare el fat i la magnificència eleven a la categoria de mites les grans passions humanes que s’hi expliquen, a les novel·les de Cervantes tot és sarcàstic i mig patètic, fruit de la contemplació d’un país on la fantasia no amaga la pobra condició dels seus veïns.
Calidoscopi de Julio Llamazares Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.
Shakespeare i Cervantes
Els funerals de la reina Isabel II els podria explicar el dramaturg en una de les seves tragèdies, però no l’escriptor espanyol
El més llegit
- La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança