Article d’Eugenio García Gascón Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Wagner a Israel

El músic alemany sempre ha sigut observat amb recel a l’Estat jueu, on el vinculen amb l’antisemitisme virulent i li retreuen l’excel·lent acollida que les seves obres van tenir en l’era nazi

Richard Wagner. / RICHARD WAGNER MUSEUM

El magnífic llibre d’Alex Ross ‘Wagnerismo’, subtitulat ‘Arte y política a la sombra de la música’, constitueix en si mateix una fita cultural de primera magnitud, no només perquè ens aproxima a la tremenda fuetada que Richard Wagner va clavar a la música al segle XIX, sinó perquè a més té aspiracions globals que relacionen el geni del gegant alemany amb les altres arts, incloses la filosofia, les arts visuals i la literatura. Aquesta exquisida semblança conté un ampli repertori sobre la seva formidable influència, sense precedents en la història de l’art, en les diferents disciplines al llarg del segle XX i fins els nostres dies. Un capítol està dedicat a la relació del músic amb els jueus i l’Estat d’Israel, fundat el 1948.

Temes:

Israel