Article de Guillem López Casasnovas Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

La gran ostentació capitalista

Ningú acumula tanta riquesa com la que exhibeixen sense vergonya els megarics des de la productivitat, invertint, transaccionant d’una manera neta.

‘El mundo en venta’ és un llibre molt recomanable per a qui vulgui carregar bateries contra la realitat que ens envolta. Contra un capitalisme fet d’abusos i d’aprofitaments que s’està reforçant al llarg del temps amb tentacles múltiples. Escrit per Javier Blas i Jack Farghi, parla de diners i poder dels grans comerciants de l’economia: els de les matèries primeres, petroli, metalls, aliments, divises... que mouen en general els recursos de la terra. Ho fan a través de transaccions mogudes per l’arbitratge, tant el legal (diferències de preus en mercats de cada moment, o entre els valors d’ara i els esperats a futur), com l’il·legal (saltant-se embargaments i sancions per falta de respecte als drets humans). Un comerç de comprar barat i vendre car aprofitant la carestia, la necessitat, les penúries en diferents llocs o en diferents circumstàncies dels pobles, i així apropiar-se de l’excedent majúscul que permet, per quantitats ingents i per preus abusius.