La campanya militar (61) | Article de Jesús A. Núñez Villaverde Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Zelenski, a la diana de les crítiques

Jugar a «què hauria passat si Zelenski...», només serveix per debilitar un líder que s’enfronta a una guerra per a la qual no s’entreveu un final a curt termini

Ukraine Presidency / dpa / Archivo

Enaltit fins a l’extrem per la seva decisió de mantenir-se a Kíiv quan les tropes russes van entrar a Ucraïna i pel seu lideratge moral i polític des d’aleshores, Volodímir Zelenski es troba ara al centre de la diana de les crítiques per la seva suposada inacció en els mesos previs a la invasió. ‘The Washington Post’ acaba de revelar que, des de l’octubre passat, Washington tenia informació molt detallada sobre els plans russos i va mirar infructuosament de convèncer el president ucraïnès i els aliats europeus que la invasió era imminent. La seva falta de resposta –al no declarar la llei marcial, no activar una mobilització general, no destruir els ponts i punts de passada que podrien utilitzar els invasors...– hauria suposat, segons els seus crítics, una innecessària pèrdua de vides humanes i una destrucció material insuportable, que hipoteca el futur del país per temps indefinit.