Entendre + el 17-A Anàlisi Interpretació de les notícies a partir d'uns fets comprovats, incloent-hi dades, així com interpretació de com pot evolucionar el tema partint d'esdeveniments passats.

La cèl·lula de Ripoll i el seu enllaç amb Estat Islàmic

Els vincles establerts a Bèlgica entre els autors dels atemptats del 2017 i Estat Islàmic han de portar a considerar que aquests formaven part d’una cèl·lula enllaçada amb l’organització gihadista i guiada a través de combatents terroristes estrangers designats pel seu aparell de seguretat exterior.

getthumbsbyfilename

Des que Amaq News va difondre la seva primera notificació amb prou feines quatre hores després de l’atemptat a la Rambla es podia afirmar que la cèl·lula de Ripoll no era una cèl·lula integrada a Estat Islàmic. El 2017, a causa del canvi d’estratègia per atemptar a Europa Occidental adoptat per l’organització gihadista el maig de l’any anterior, només podia ser que la cèl·lula de Ripoll fos o bé una cèl·lula independent i inspirada o bé una cèl·lula enllaçada i guiada. Després dels atemptats del març del 2016 a Zaventem i Brussel·les, els últims perpetrats a Europa Occidental en què van intervenir terroristes pertanyents a una xarxa operativa d’EI dirigida des de la ciutat siriana de Raqqa, l’organització gihadista va continuar recorrent a la propaganda per instigar la comissió d’atemptats per part de simpatitzants residents a Europa Occidental a la manera dels actors solitaris o agrupats en cèl·lules independents i inspirades. Però la nova estratègia adoptada per EI va afegir l’opció de guiar en remot o des de certa distància els seus partidaris disposats a atemptar.