Article d’Ángeles González-Sinde Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Les noves madrastres

Si ho analitzem bé, vivint al seu aire a la seva pròpia casa sense dependre de ningú, les bruixes representaven l’antimaternitat tant com la representa avui una clínica de planificació familiar per als antiavortament

El Periódico

«No et casis, tingues amics». Era el consell que em donava una de les meves àvies quan estàvem a soles. Jo somreia i callava, desconcertada perquè la seva advertència no quadrava amb l’harmonia i l’enorme dependència que percebia entre els meus avis, inseparables des dels 14 anys quan ella encara es pentinava amb trenes, com li agradava remarcar. Jo, innocent i ignorant, pensava que si no havia escoltat mai l’àvia protestar és que estava contenta amb el que li havia tocat a la vida. Per la seva manera de parlar es pressuposava que el matrimoni, com altres coses, només s’escollia fins a cert punt. Era un lot que l’atzar t’assignava, per això era millor mantenir-se al marge i no comprar butlletes per a un sorteig tan impredictible. Una mica de veritat hi havia, perquè escollir company de vida als 14 anys ¿com es fa? Tampoc havia escollit ella deixar l’escola i posar-se a treballar als 7 anys, quan la seva mare, bugadera, la va col·locar perquè feia falta un jornal més. Al matí atenia la casa, a la tarda teixia, o visitava les seves germanes, o acompanyava els seus nets. Ni amigues, ni cap altre entreteniment més que el cine o la tele. No es va queixar mai. Era l’oposat a la meva altra àvia, que es queixava moltíssim. Si bé havia viscut amb més confort, s’havia quedat viuda «als 41 anys» i òrfena als 4, segons recalcava sempre que podia. Vivia amb una soledat diguem-ne estructural, constitutiva i irreparable. Malgrat la seva vida social amb nombroses i fidels amigues, res semblava que la satisfeia. La vida havia resultat decebedora i es va quedar ancorada en els seus dols. «Per a una persona sola...» era una de les seves falques. Lluitar no entrava en el seu vocabulari. Suportar sí.

Temes:

Mares Feminisme