Calidoscopi de Julio Llamazares Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Llestos i tontos

Continuem sense saber si Ignacio Sánchez Galán és tonto com es desprèn de les seves declaracions i les seves disculpes o els tontos som tots els espanyols que després d’escoltar-les continuem pagant la factura de la llum

Ara que arriben les festes de San Isidro i a les pastisseries de Madrid es tornen a vendre les famoses rosquilles llestes i tontes del sant llaurador potser és l’ocasió de preguntar-se si el president d’Iberdrola és llest o tonto, ja que amb les seves declaracions recents molts no ho tenim clar. Se suposa que el president de la principal empresa energètica espanyola ha de ser llest, però les seves declaracions tractant de tontos el 20% dels seus clients contradiuen aquesta idea, cosa que ens fa pensar que potser no ho és tant. Les rosquilles llestes i tontes de San Isidro es distingeixen fàcilment per la presència o no d’un bany a la superfície de sucre ‘fondant’ (elaborat amb sucre, llimona i ou batut, segons la recepta tradicional), però a les persones no és fàcil distingir-les pel seu aspecte. El president d’Iberdrola, per exemple, sembla poc llest a jutjar per ell, però ho deu ser perquè fa anys que ocupa una butaca que molts desitgen i per la quantitat de títols que consten al seu currículum. I, no obstant, només algú poc intel·ligent (o obnubilat pel poder o per substàncies tòxiques) pot dir el que ell va dir en públic. Així que, si és llest, ho dissimula molt i, si és tonto, també.