Coneguts i saludats | Article de Josep Cuní Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Als peus del cavall

Com a especialista en història antiga va seguir el consell del llegendari Sun Tzu a ‘L’art de la guerra’: és impossible conèixer la situació de l’enemic sense l’espionatge

JOSÉ LUIS ROCA

Entre els més de 200 quilos de paper que va escriure Emilio Alonso Manglano per a la seva pròpia memòria i consciència mentre era director del CESID, avui CNI, hi ha 18 agendes. En aquestes agendes va anotar el seu dia a dia tal com el va viure des del 1981 fins al 1999. Hi ha trucades, contactes i dades rellevants de les múltiples cites d’un militar detallista i minuciós convertit en actor i observador d’un moment crucial en la història recent d’Espanya. Des del final de la transició a tot el trajecte socialista de Felipe González. Escàndols inclosos. Amb carpetes i quaderns, el general va acumular vivències com per omplir nou contenidors negres de plàstic de 50 litres de capacitat cada un a còpia de folis mecanografiats i quartilles manuscrites. Es poden llegir des de les confidències de Joan Carles I a la seva falta d’empatia amb José María Aznar. Des dels moments de glòria als pantanosos de les escoltes il·legals que el van portar a judici, condemna i absolució. Juan Fernández Miranda i Javier Chicote ho relaten a ‘El jefe de los espías’ (Roca Editorial, 2021).

Temes:

CNI