Article d’Albert Garrido Anàlisi Interpretació de les notícies a partir d'uns fets comprovats, incloent-hi dades, així com interpretació de com pot evolucionar el tema partint d'esdeveniments passats.

El desafiament ultra a França, una constant històrica

L’extrema dreta francesa cultiva un nacionalisme incompatible amb l’europeisme, predica la islamofòbia i reclama el tancament de fronteres per combatre els fluxos migratoris

Jean-Marie Le Pen i la seva filla, Marine Le Pen, en un acte el 2006. / ALAIN JULIEN (AFP)

Darrere de la influència cada vegada més gran de l’extrema dreta a França és possible trobar una tradició política que es remunta al segle XIX. Diferents autors fixen la seva atenció en els esdeveniments que van seguir la fallida de la Segona República (1848-1852), la coronació de Napoleó III –naixement del Segon Imperi– i la derrota francesa en la guerra francoprussiana, amb la consegüent pèrdua de la Lorena i l’Alsàcia, per entreveure que és a partir d’aquell moment quan es concreten els fonaments ideològics de l’extrema dreta. Com va escriure François Châtelet, aquesta entén des d’aleshores que el principal atribut legitimador de l’Estat ha de ser la seva autoritat il·limitada.