Pros i contres / Article de Josep Maria Fonalleras Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Les trampes egòlatres del llenguatge

Excepte si vas a un lloc amb una parella, un fill o un amic, el més normal és que diguis que has estat tu i no pas amagar-te en un plural que té una aparença coral que imita la humilitat, en una operació que té tendència al fracàs

David Zorrakino / Europa Press

Determinats articulistes i professionals de la crònica periodística fan servir a vegades un plural majestàtic (com el del Papa de Roma) en un intent frustrat d’amagar-se en la primera persona del plural per no parlar d’ells mateixos en la primera del singular. M’explico. Si algú va a veure l’exposició de Morandi a La Pedrera hauria de dir: “M’emociono i ploro davant les natures mortes”. Perquè la cosa no sembli tan íntima fan com si formessin part d’una excursió i acaben escrivint: “Ens emocionem i plorem davant les natures mortes”. ¿Quants sou? Excepte si hi vas amb una parella, un fill o un amic, el més normal és que diguis que has estat tu i no pas amagar-te en un plural que té una aparença coral que imita la humilitat, en un operació que tendeix al fracàs.