La campanya militar (5) | Article de Jesús A. Núñez Villaverde Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Sense logística no hi ha victòria possible

En vista del rendiment de les tropes russes a Ucraïna sembla clar que bona part del fracàs que estan aconseguint és conseqüència directa d’una mala planificació i rendiment dels diferents esglaons logístics

REUTERS

Quan es desencadena un conflicte bèl·lic l’atenció sol fixar-se en la relació de forces de combat en presència i en el tipus de material amb què compta cada contendent. Són, sens dubte, elements molt visibles i fins a quantificables; per això són molts els que del seu mer càlcul matemàtic –amb l’afegit dels pressupostos de defensa de cada bàndol-, pretenen extreure judicis concloents sobre la possibilitat de victòria o derrota de cada un d’ells. Per a la seva desgràcia, la guerra és una confrontació violenta de voluntats en la qual són molts els imponderables i molt diversos els factors que finalment faran que la balança s’inclini en un sentit o en un altre. I entre ells, a més de la moral de les tropes i la ciutadania, la logística ocupa un lloc molt especial.