Aniversari de la mort de l’escriptor Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Stefan Zweig, la sorprenent història del seu adeu a la vida

Avui es compleixen 80 anys de la mort de l’escriptor i de la troballa de la seva famosíssima ‘Declaraçao’ de comiat, últim text que va escriure, document que, després de mil peripècies, es guarda a la Biblioteca Nacional de Jerusalem.

Es compleix avui, 22 de febrer, el 80 aniversari de la mort de Stefan Zweig i la seva segona dona, Lotte, el 1942, a la ciutat brasilera de Petrópolis, on havien arribat després d’un enrevessat laberint de fugides, països, exilis i renúncies de tot tipus. Tots dos van ingerir barbitúrics a l’anar a dormir la nit anterior, i els seus cossos, ja rígids, van ser trobats moltes hores després per la seva assistenta, sorpresa que tardessin tant a aixecar-se. A la senzilla habitació va deixar acuradament ordenats manuscrits sense publicar, instruccions, 20 cartes a amics i familiars, i, sobre la tauleta de nit, un document fonamental: una breu carta de comiat escrita en alemany de pròpia mà, però titulada ‘Declaraçao’, i en la qual Zweig explica al món les raons del suïcidi. Aquest famosíssim text diu el següent: