Capitalisme de vigilància Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Que no parin els xiulets

Les companyies tecnològiques no només són massa grans per caure, sinó que són gàbies de barrots invisibles. Per ara, sortir de WhatsApp deixa de ser una elecció personal en el moment que has de calibrar qui perds pel camí.

Mark Zuckerberg founder of Facebook arrives for a keynote speech during the Mobile World Congress in Barcelona Spain February 22 2016 REUTERS Albert Gea / ALBERT GEA

Des de les filtracions de Frances Haugen, destapant els racons de Facebook, torna a ser viu el debat de qui vigila els vigilants. En l’era digital la locució està més que vigent, particularment si ens referim a les plataformes de xarxes socials. Sobretot perquè Facebook és un dels genets d’aquest capitalisme de vigilància que tan bé descriu Shoshana Zuboff. El que posa de manifest la documentació que aporta és que es tracta de vigilar-te bé i atrapar-te millor, per continuar creixent en beneficis. Tot i que et trenquis tu. Tot i que es dilueixin les bases del funcionament social que ens organitza. Res nou sota el sol, però faltaven evidències i sobrava opacitat. Si alguna cosa ha repetit Haugen en les seves diverses compareixences i escrits és que ningú sap el que passa realment dins de la companyia.

Temes:

Facebook