Medi ambient Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

El cost inassumible de no actuar

L’últim informe de l’IPCC hauria de ser el toc d’atenció definitiu perquè l’emergència climàtica es converteixi en prioritat política. No actuar ara ens sortirà molt més car

El Prat 09/06/2021 Sociedad. Proyecto de ampliación del aeropuerto del Prat. Visita a la zona que quedaría afectada por la ampliación de la tercera pista del aeropuerto en la zona de la Ricarda Foto de Ferran Nadeu / FERRAN NADEU (EPC)

L’1 de setembre passat, fortes pluges torrencials van descarregar sobre les Cases d’Alcanar. Van ser més de 250 mm, la meitat de la precipitació anual, en tan sols tres hores. L’aigua va negar els carrers amb prou força per emportar-se cotxes, mobiliari urbà i tot el que trobés al seu pas. Pocs dies abans, l’últim informe del grup d’experts en canvi climàtic de les Nacions Unides (IPCC), ens constatava que cada vegada conviurem més amb aquest tipus de fenòmens extrems: la intensitat i freqüència augmentarà amb el canvi climàtic. L’informe fa una crida als governs a actuar. Fan falta polítiques per accelerar l’adaptació a les noves condicions climàtiques, però també mesures urgents de mitigació. Reduir les emissions de forma dràstica és l’única manera d’evitar que superin els 2º d’escalfament com demana l’Acord de París.