Veí de Badalona

Visita d'un president dels EUA

El maig de 1877, Ulysses S. Grant va emprendre una gira a nivell mundial que va durar més de dos anys i que va recalar a Badalona

ulysses-grant

Queden pocs dies per a les eleccions presidencials dels Estats Units i, més enllà de l’interès de l’esdeveniment i la inquietant incertesa sobre si el guanyador serà Donald Trump o Joe Biden (no oblidem que fa quatre anys hi va haver sorpresa), em vull aturar en una curiositat poc coneguda amb interès local a Badalona: hi va haver un president dels Estats Units que va passar per la ciutat el 1878Ulysses S. Grant, just a l’any següent de deixar el càrrec.

Segurament altres nord-americans han deixat una empremta més profunda a la ciutat, i no puc deixar de pensar en els integrants del ‘dream team’ de 1992, i és que és innegable que persones com Michael Jordan, Magic Johnson i Larry Bird, per citar només tres dels colossos d’aquell equip, han tingut una influència popular molt més important en la nostra societat, ja no diguem a una ciutat extraordinàriament baloncestística com Badalona. Perquè, tot i que algun despistat pugui arribar a pensar-ho, no només rebem influències de la política.

És cert que, el maig de 1877, Ulysses S. Grant va emprendre una gira a nivell mundial que va durar més de dos anys i que el va portar a visitar diferents llocs d’Europa, l’Àfrica i l’Àsia. A Espanya i Portugal, va visitar Sant Sebastià, Vitòria, Madrid, El Escorial, Toledo, Lisboa, Còrdova, Sevilla, Cadis, Gibraltar, Granada i Màlaga, embarcant-se allà cap a Barcelona, si bé se sap que va parar també a Cartagena i Alacant. Explica la ruta el mateix Grant en una carta dirigida a l’oficial de marina Daniel Ammen redactada a Gibraltar el 15 de novembre de 1978, recollida en els ’Papers of Ulysses S. Grant. La següent epístola ja l’escriu a Pau (França), el 6 de desembre.

Se sap que Grant es va aturar a Badalona camí de França, però no coneixem detalls de la seva visita, més enllà que va passar inadvertida per als badalonins. A partir d’aquí, podem fer volar la nostra imaginació, o potser pensar en una futura visita de Trump, ja com a expresident dels EUA. O millor que no.