La crisi de la pandèmia

Temps de prova i d'esperança

L'ésser humà té molts recursos i la solidaritat és una paraula clau en el temps nou que comença

mdedios53104254 vatican city  vatican city state  holy see    12 04 2020   p200412122724

mdedios53104254 vatican city vatican city state holy see 12 04 2020 p200412122724 / ANDREAS SOLARO POOL

La primavera ja és aquí, esplèndida, i amb l’aire i l’aigua del mar més nets que mai, amb neu al Pirineu i temperatures suaus. La natura respira, sense la pressió de l’activitat habitual, i fa més habitables i boniques les ciutats, amb les seves perifèries i conurbacions, i els pobles, amb les seves planes i valls. El país, però, està parat, i els hospitals i altres instal·lacions són plenes de malalts greus i de persones que, heroicament, en tenen cura. El virus no estalvia ningú, sobretot els més vulnerables, i estem dominats per la inseguretat i la incertesa. En pocs dies, hem passat de ser una societat tranquil·la i satisfeta de si mateixa a una societat amb por i aclaparada pels milers de persones que han mort soles, als hospitals, a les residències d’avis, fins i tot a casa. També molts dels qui han contret el virus i l’han sobreviscut, han passat greus dificultats i la dura soledat de l’isolament.

El coronavirus ha sotmès mitja humanitat a una prova d’estrés colossal, que afecta tant les persones malaltes com les sanes. Quedar-se a casa és estrictament necessari, però es fa feixuc i interminable. I és que no podem viure sense l’altre, ni que sigui telemàticament. Estem descobrint la importància d’acompanyar la solitud del qui està sol, i constatem la impotència de no poder-ho fer quan la malaltia estreny o ofega. Com va dir el Papa, no ens podem salvar sols. Aquest és un temps de prova. I alhora, paradoxalment, és un temps d’esperança. Hem celebrat la Pasqua, i Pasqua vol dir resurrecció, victòria sobre la mort, entrada en un món nou. Pasqua és un cant a la vida, a la llum que dissipa la tenebra, a l’amistat que foragita l’angoixa. Pasqua és retrobament, diàleg, afecte, abraçada. Aquesta és l’experiència de Jesús. I és que de dins la foscor en poden sortir llavors d’esperança.

Davant la primera epidèmia que afecta tot el planeta, creix la consciència de pertinença a la gran família humana. El virus no ha fet distinció entre races ni cultures, entre nord i sud, entre forts i febles. Tots estem remant a la mateixa barca. Tan sols els infants –per raons encara desconegudes– resisteixen molt millor. Ells confirmen que hi ha futur. D’altra banda, els ancians han estat els més colpits, i veiem que massa vegades s’ha tractat la seva malaltia amb criteris de productivitat i eficàcia. La reacció ha estat unànime: tota vida humana té el mateix valor i no pot ser avaluada per raó de l’edat o de la feblesa.

La prova del coronavirus ha obert grans espais de solidaritat i de creativitat. El confinament s’ha convertit en una lluita contra la resignació i el desànim. L’ésser humà posseeix molts recursos. És capaç de donar respostes a un present complex i imaginar un futur divers, en el qual ressuscitin persones i pobles. La solidaritat és una paraula clau en el temps nou que comença. Diumenge de Pasqua. Triomfa la vida. Enmig de la prova preval l’esperança.