DUES MIRADES

Ritus i bellesa

El Vaticà domina la 'mise-en-scène': n'hi ha prou a veure les imatges de la benedicció urbi et orbi que el Papa va oferir el 27 de març

papaok

Poques imatges tan desoladores com les de la benedicció urbi et orbi, per a la ciutat i per al món, que el Papa Francesc va fer el 27 de març. Les recull l’agència Vatican News en poc més d’un minut i semblen fotogrames d’una pel·lícula de ciència ficció, no pas pels efectes especials o per l’aparició de monstruositats, sinó per l’escenografia inquietant de la cerimònia.

El missatge del Papa vol ser esperançador i transmet confiança en el Déu que protegeix, però el paisatge és apocalíptic. Un home sol, cansat i que camina amb dificultats, s’enfronta al panorama majestuós d’una plaça de Sant Pere buida. Plou, les llambordes estan enllustrades, brunyides per l’aigua i pel reflex dels focus, que també il·luminen l’altar on aquest home vell es dirigeix al no-res. Al fons, una Roma també deserta i primaveral.

Si una cosa té el Vaticà és que domina la 'mise-en-scèn'e. Hi ha un crucifix del segle XVI i una bellíssima i antiga icona bizantina – la Verge coneguda com a Salus Populi Romani, de Santa Maria Maggiore – a la qual Sant Gregori el Gran, al segle VI, va invocar contra una pesta negra. Les epidèmies revenen, també els ritus. I una certa bellesa, en aquesta solitud esgarrifosa.