LA CLAU

El virus ha tornat

Un agent letal sanitària i econòmicament pot acabar donant-li la punta a l'ideal solidari europeu, aquell son tan grat com desballestat

zentauroepp52958970 delors200328212341

El somni d’una Europa unida va néixer d’una tragèdia devastadora. L’estigma de la segona guerra mundial era tan atroç,  vergonyós i ruïnós, tan cruel i inhumà, que els europeus van acordar posar fi a l’inveterat costum de massacrar-se cada 20 o 30 anys com si no hi hagués futur. Avui, 70 anys després, un virus letal, sanitària i econòmicament, pot acabar definitivament amb aquell ideal solidari tan agradable com desballestat.

L’Europa unida ha sigut durant dècades un fenomenal factor d’estabilització i desenvolupament econòmic i d’infraestructures. Però molt poques vegades ha estat a l’altura dels conflictes i de les calamitats dels vulnerables, fossin propis o aliens, veïns pròxims o llunyans.

La insolidaritat severa amb els més perjudicats per la Gran Recessió, d’una banda, i la crisi migratòria, de l’altra, han donat impuls a moviments populistes antieuropeistes a tot el continent. La pandèmia global s’estén per tota la Unió i fueteja de manera especial Itàlia, Espanya i França. De moment. Els contagis s’acosten ràpidament als 300.000 i les morts, a les 20.000, si no han superat ja aquesta xifra.

Cop de porta del nord

Angela Merkel proclama que el Covid-19 representa el desafiament més gran per a Europa des de la segona guerra mundial. Però tant Alemanya com Holanda, Àustria i altres membres del nord ric de la Unió veten la demanda del sud de mutualitzar el deute colossal que generarà la pandèmia. Cap altra fórmula serà suficient per a Itàlia, Espanya o França. En aquest cop de porta del nord hi ressona l’eco del cop de porta durant la Gran Recessió. Res nou. Que cadascú carregui el seu mort, aquest és el missatge.

Fins i tot la presidenta de la Comissió Europea, la també alemanya Ursula von der Leyen, ha deplorat l’egoisme  davant l’emergència a Europa. Però potser l’avís més sagnant és el del seu nonagenari antecessor, Jacques Delors, el socialista francès, el mandat del qual va crear el 1993 el tractat de Maastricht: «El clima entre els caps d’estat i de govern i la falta de solidaritat europea representen un perill mortal per a la Unió. El virus ha tornat». El virus, aquell horrorós virus.