Dues mirades

Les coses essencials

Ara vivim el temor col·lectiu, el perill immediat que ens impedeix la zona de confort civilitzador. Potser aquesta serà una lliçó paradoxal del coronavirus

zentauroepp52783842 glovo bcn200314205028 / MIGUEL LORENZO

Byung-Chul Han, un reconegut filòsof surd-coreà que és professor a Berlin, planteja la teoria segons la qual l’evolució de la humanitat és una conquesta d’espais amables que permeten la reflexió i el pensament abstracte. Deslliurats de la tensió constant per la supervivència, els éssers humans poden dedicar els esforços a activitats que no consisteixin en l’estricta superació dels perills immediats. També afirma que la ‘disincronia’ –el viure sense un significat, només a remolc dels moments repetits i monòtons– implica una fragmentació del temps que ens aboca al que anomena «l’eixam digital», un excés de comunicació on el silenci s’esvaeix. Tornem a estar en tensió contínua, doncs, tornem a l’estat del salvatge que contempla el present com l’únic espai possible. Ell reclama un retorn a la «vida contemplativa», per recuperar el silenci reflexiu. La teleologia contra l’instant.

Ara vivim una altra tensió, més explícita: el temor col·lectiu, el perill immediat que no es pot posposar i que ens impedeix la zona de confort civilitzador. I, al mateix temps, potser aquesta serà una lliçó paradoxal del coronavirus. Potser al final haurem revisitat les coses essencials.

Temes:

Coronavirus