Editorial

Els Mossos desmenteixen el conseller Buch

La policia, en contra del que argumentava Interior, no és favorable a la manera en què es desenvolupa la protesta a la Meridiana

zentauroepp52761551 bcn soc pol meridiana200312204901

Les sospites que la permissivitat de la Conselleria d’Interior amb els talls diaris a la Meridiana no comptava amb recolzament policial es confirmen. Des de la sentència del procés, a l’octubre, un petit grup de persones tallen aquest eix viari generant problemes als conductors i veïns i donant lloc a situacions de tensió que han causat les queixes del tinent d’alcalde de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle. Davant la petició de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) d’allargar les protestes 20 dies més a partir del 18 de març, data en què finalitza el permís actual, un informe dels Mossos d’Esquadra proposa un canvi de lloc, al costat d’on ara es duen a terme les manifestacions, però sense tallar el trànsit ni alterar la «circulació normal de persones, vehicles o transports». Aquest informe en ratifica un altre d’anterior, al qual el conseller Miquel Buch no va fer cas. Buch no ha informat que la policia autonòmica recomanés canvis en les protestes. Al contrari, Interior defensava fins ara que els informes del cos policial eren favorables a la manera en què es desenvolupaven les manifestacions.

Interior sempre ha al·legat que no podia interrompre la protesta sota pena de violar el dret de manifestació. Però aquest dret ha de ser compatible amb un altre dret, el de lliure circulació, com es desprèn de quatre informes de la Guàrdia Urbana i dels Mossos. És possible protestar sense interrompre el trànsit ni perjudicar els veïns i comerciants de la Meridiana, com ha passat durant mesos amb la presència freqüent de diputats i figures mediàtiques del món independentista que s’han dedicat a aclamar els manifestants. La protesta també ha comportat enfrontaments entre els manifestants i els conductors o amb la policia.

L’actitud d’Interior davant aquesta protesta és difícil de defensar, i més quan en situacions similars d’un altre caire ideològic –com la recent dissolució a patacades de la protesta de treballadors de Nissan que van tallar la ronda litoral en protesta per la possible pèrdua dels seus llocs de treball– els Mossos actuen sense contemplacions. A l’hora de defensar drets, no val la doble vara de mesurar.