Editorial

Intolerable censura prèvia educativa

El control dels pares sobre el contingut curricular atempta contra pilars bàsics de l'ensenyament

mg 9234

La irrupció de Vox com una força política decisiva en algunes comunitats i no només com un moviment populista, reaccionari i extraparlamentari implica l’elevació al rang de doctrina oficial –d’una manera més o menys velada– del que fins fa un temps eren només arengues, discursos encesos i autobusos reivindicatius. N’hi hagi prou com a exemple amb la censura parental, la possibilitat que els pares puguin autoritzar els seus fills a no rebre determinades xerrades, relacionades amb allò que l’extrema dreta anomena «ideologia de gènere». És un mecanisme contrari a les regles educatives i els drets del nen reconeguts a nivell internacional.

Aquest control previ dels pares atempta contra un pilar bàsic de l’ensenyament: l’autonomia de càtedra i el concepte de l’aula com un espai de llibertat i diàleg, únic i compartit, en què el coneixement arriba a tothom per igual. Que els pares puguin establir fronteres de biaix ideològic o a partir de la seva moral íntima a les assignatures i les activitats del currículum escolar no només agredeix els nens i les nenes en els seus drets educatius, sinó que introdueix una deriva perillosa que pot conduir a què hi hagi esquerdes i confrontacions entre l’alumnat i amb el professorat.

A Múrcia ja s’aplica i a Andalusia forma part de les exigències de Vox per aprovar els pressupostos. És a dir: ja no es tracta d’un enrenou dels ultres catòlics, sinó d’un programa de govern. Per lluitar contra la violència masclista i a favor dels col·lectius discriminats, l’educació és una eina imprescindible, i és a l’escola on es forgen els principis del respecte, la tolerància, la convivència i la democràcia.

Aquest és el fons de la qüestió. Que uns pares vulguin educar d’acord amb la seva «ideologia» forma part de la seva responsabilitat íntima. Que pretenguin immiscir-se en un centre públic o concertat, que exigeixin implantar la renúncia a una classe, és intolerable en una societat oberta.