Editorial

Una Constitució per acollir el diàleg polític

La reforma de la Carta Magna és imprescindible per afrontar temes pendents, com el català

zentauroepp51240817 madrid 06 12 2019 politica acto de conmemoraci n del d191206203446 / JOSE LUIS ROCA

El 41è aniversari de laConstitucióes va celebrar al Congrés dels Diputats marcat per una nova situació política sorgida de la repetició de les eleccions el 10-N que ha deixatun Parlament molt fragmentati amb un partit com l’ultradretàVoxcom a tercera força política. En aquestes condicions, són encertades les paraules de la presidenta del Congrés,Meritxell Batet, que va reclamar«respecte, diàleg i responsabilitat»per assegurar la governabilitat en una Cambra sense majories clares.

A l’habitual absència dels presidents autonòmics nacionalistes, entre els qualsQuim Torra, es va sumar aquesta vegada el màxim dirigent de Vox,Santiago Abascal, que va preferirmanifestar-se a Barcelona–ciutat epicentre del «cop d’Estat» contra la unitat d’Espanya, segons les seves paraules– i no compartir acte amb els que pacten amb «colpistes». Unes manifestacions i una actitud que demostren el respecte que sent per la Constitució Vox, que inclou en el seu programa l’abolició de l’Estat de les autonomies per substituir-les per un Estat unitari.

Davant de posicions com aquestes, els altres partits han de defensar més que mai la Constituci, sense renunciar a la sevareforma, que és una mesura imprescindible per afrontar diversos problemes pendents, com el de Catalunya. En aquest sentit, és un bon senyal l’avanç de les negociacions entre el PSOE i ERC, que continuaran dimarts que ve a Barcelona. Pedro Sánchezva defensar en l’acte commemoratiu de la Constitució el «pacte entre diferents per garantir la governabilitat» i va confiar que el marc constitucional serveixi perdonar resposta a la crisi territorial. Aquest marc, en el futur, no pot ser cap altre que la reforma per integrar la pluralitat i la diversitat espanyoles. Però primer és necessari que el preacord entre el PSOE i Unides Podem aconsegueixi els suports necessaris perquè lainvestidurade Sánchez tiri endavant i poder abordar, després, fruit de la llavor plantada amb l’acord que es busca amb ERC, el problema polític de Catalunya.