EL NOU CONGRÉS

Bloc progressista i capacitat de pacte

Transitar cap a una «gran coalició», un acord del moribund bipartidisme, no és contradictori amb l'ADN del socialisme espanyol

zentauroepp51197792 madrid  03 12 2019 politica constitucion de las cortes gener191203201908

zentauroepp51197792 madrid 03 12 2019 politica constitucion de las cortes gener191203201908 / DAVID CASTRO

Una aliança entre socialistes, morats i independentistes ha frustrat el fet que Vox aconseguís una segona cadira a la Mesa del Congrés de Diputats. El bloc progressista no ha aconseguit que prosperés l’aplicació d’una mena de ‘cordó sanitari’ per allunyar els diputats d’extrema dreta de l’òrgan que dirigeix i ordena el debat de la Cambra, però per contra aquest bloc ha aconseguit una còmoda majoria (sis de nou). ¿Indicatiu de com pot evolucionar la negociació de la investidura i la legislatura que s’obre? Doncs depèn.

Resulta evident que l’ala dreta del tauler ha perdut capacitat de pacte. Si bé el recolzament electoral a partits d’abast estatal de dretes (PP, Vox i Cs) i d’esquerres (PSOEPodem Més País) es mou en un semblant 43% de vot, només un d’aquests blocs pot, en les circumstàncies actuals, aspirar a sumar aliats. Els partits d’abast no estatal (els coneguts com a PANE en la literatura politològica) només poden afegir-se a la coalició progressista

Espanya l’eix ideològic i el nacional-territorial han estat històricament superposats. Les grans fites de progrés s’han gestat en el marc de pactes progressistes i plurinacionals (la I i la II República, l’oposició antifranquista, etc.). Ara bé, des de la recuperació democràtica, el primer eix ha resultat molt més present en la vida política que el segon, i ha sigut més determinant a l’hora de teixir aliances. Per aquesta raó, el PP de José María Aznar va arribar a tancar un pacte d’investidura amb CiU i el PNB el 1996. Es va tractar d’una legislatura amb un clar impuls neoliberal i unes certes concessions de competències a les comunitats històriques. 

Però això canvia sobretot a partir dels fets de l’octubre del 2017 quan el clivatge nacional-territorial entra en joc a la sorra estatal (no només, com passava abans, en alguns territoris), es fa visible i importa en el debat públic i en les relacions entre forces polítiques. La dreta estatal (històricament unitarista) en aquestes condicions no pot aspirar a rebre recolzaments d’independentistes, nacionalistes perifèrics o regionalistes. L’existència de Vox al pol conservador dificulta encara més la capacitat de pacte.

Un puzle difícil d’encaixar

Dit això, no podem donar per fet que l’acord PSOE-Podem-ERC tiri endavant. La història espanyola ens ensenya que la relació entre l’esquerra i els «perifèrics», alhora que molt productiva, no ha estat exempta de tensions, disputes i desconfiances. Els protagonistes saben que es tracta de l’única via per fer front als desafiaments estructurals que té el país (nacionals, polítics i socioeconòmics), però el puzle no és fàcil d’encaixar. I una altra cosa. Una mirada a la posttransició també ens informa que en el PSOE sempre hi ha hagut pulsions per transitar un altre tipus de camins diversos al reforçament socialdemòcrata i de l’Espanya plural. El socioliberalismo d’inspiració blairiana o el model autonòmic del ‘cafè per a tothom’ en són alguns exemples. 

Transitar cap a una «gran coalició», un acord del moribund bipartidisme, no és contradictori amb l’ADN del socialisme espanyol. Per això, cada dia que passa existeixen més amenaces per a una exitosa triangulació Sánchez-Iglesias-Rufián.