Editorial

La lluita contra el delicte ambiental

Les condemnes per maltractament als animals, caça i pesca il·legal i tràfic il·lícit han augmentat gràcies a la major conscienciació

zentauroepp42535041 graf3428 sevilla 16 03 2018 imagen cedida por la guardia190817162712

La lluita contra elsdelictes contra la naturaha anat experimentant, a Espanya, un progrés continuat que comença amb la introducció de la protecció ambiental el 1983 i que es consolida amb l’enduriment de les penes en la reforma del Codi Penal del 2015. Amb l’impuls de la Fiscalia Coordinadora de Medi Ambient i Urbanisme,han anat augmentant progressivament les sentències condemnatòriessentències condemnatòries en tots aquells àmbits que es refereixen a la flora i fauna del país.

Espanya, en aquest camp, i fins i tot malgrat els dèficits estructurals i dels mitjans dedicats a la investigació, s’ha convertit en un dels països europeus amb més èxit en la persecució d’aquests delictes. D’aquí s’infereixen les bones notícies que proporciona l’informe de l’organitzacióSEO/BirdLife,en el marc del projecte LIFE Guardianes de la Naturalesa, finançat per la UE. En l’última dècada, el triple de sentències per les accions contra el medi ambient (des de l’urbanisme a l’activitat industrial o la gestió de residus) i, de manera especial, un augment de lescondemnes per maltractament als animals, caça i pesca il·legal i tràfic il·lícit, que es xifra en un estratosfèric percentatge del 1.400%. Com adverteixen els experts, no és que hi hagi més delictes sinó queha crescut la consciència ciutadanai, amb aquesta, les denúncies i la persecució dels delictes. Les conclusions de l’estudi són positives però recomanen una millora de l’eficàcia en una lluita que ha de ser constant i sense treva.