LA CLAU

La reconquesta del centre

Recuperat el flanc del PSOE amb Podem, Sánchez aboca tots els seus recursos a atraure els electors escapats cap a Ciutadans. L'objectiu és devorar el centre, tot el centre. La legislatura pot ser llarga o molt curta.

undefined48791583 graf3915 madrid 25 06 2019 el presidente en funciones p190625171736 / Kiko Huesca

La pressió sobre Rivera només podia anar en augment. I això és el que està passant. Ja no són només els patrocinadors, alguns fundadors, els aliats europeus i l’exsoci barceloní que sotmeten a turment Rivera a la masmorra d’Alcalá. Membres de la cúpula de Ciutadans, uns amb un cop de porta, d’altres amb la seva dissidència oberta, s’uneixen als castigadors. Tots fan torns al poltre on hi ha lligat Rivera. El martiri només cessarà si aquest deposa el veto a Sánchez i allibera el president d’una dependència excessiva de Podem i els independentistes.

Rivera resisteix. Potser espera que els seus creditors estovin el càstig després de la investidura de Sánchez. Vana esperança. Massa inversions com per malbaratar-les per una vel·leïtat. La pressió sobre Rivera no s'acabarà després de la investidura.

Amb Cs enrocat, la investidura pot sortir-li més de cara a Sánchez. Iglesias i els independentistes intentaran millorar els seus marges. El mercat polític també es regeix per la llei de l’oferta i la demanda. Però l’estratègia socialista apunta més enllà. Es tracta de reconquistar el centre. Tot el centre. 

Vergonyosa abúlia

La legislatura pot ser llarga o molt curta. El PSOE ja ha recuperat una bona part dels vots escapats a Podem a causa de la vergonyosa abúlia amb què la socialdemocràcia va afrontar la Gran Recessió. La crisi va passar (no els seus abominables efectes sobre les classes populars) i Iglesias va errar pel camí al permetre el segon mandat de Rajoy. Tampoc la va encertar en la gestió del seu lideratge. Els morats no van créixer en l’oposició frontal al PSOE i tampoc quan li van prestar col·laboració parlamentària. Al contrari. Per això Iglesias insisteix en la coalició. ¿Aturaria això la caiguda? Res és segur, però almenys el poder proporciona escalfor i ajuda a cauteritzar ferides internes i a sumar voluntats.

Recuperat i consolidat el flanc amb Podem, Sánchez aboca tots els seus recursos a atraure els electors escapats del PSOE cap a Ciutadans. Com més lligat a Vox aparegui Cs, més orfandat hi haurà en el centre. Enl’operació de reconquesta, Sánchez no escatimarà (no els està escatimant) gestos de reconeixement a Casado. Es tracta d’aclarir els confins. Fins a la línia del líder del PP, tot és centre.