A peu de carrer

Un estiu per a tothom

Tots els nens i nenes, sigui quina sigui la situació econòmica de les seves famílies, han de poder disfrutar de les activitats de lleure durant les vacances escolars

zentauroepp46207120 soc fundesplai190620143341

Un cop acaba el curs escolar, comença el temps de les colònies, els campaments i els casals d’estiu. Aquestes no són només unes activitats de vacances. Són experiències educatives úniques i singulars, que ajuden als infants a  créixer integralment. Són activitats de gran valor pedagògic que fomenten l’amistat, l’autonomia, la participació i la convivència. També valors com la solidaritat, la iniciativa i el respecte al medi ambient.  A més d’aquest innegable valor educatiu, per a moltes famílies les activitats d’estiu esdevenen una eina imprescindible per fer possible la necessària conciliació entre la vida familiar i laboral.

A Catalunya tenim la sort de gaudir d’una extensa xarxa d’entitats sòcio-educatives amb una llarga experiència en la organització d’aquestes activitats d’estiu. Només des de Fundesplai, i sota el lema “Encerta l’Estiu-Un estiu per a tothom”, organitzem més de 1.300 tandes, entre colònies, casals, camps de treball i colònies per a famílies, amb més de 72.000 places. 

A més d’oferir activitats de gran qualitat, la campanya també posa l’accent en sensibilitzar i buscar recursos per  garantir l’equitat. A fer possible que tots els infants, sigui quina sigui la situació econòmica de les seves famílies, puguin gaudir de les activitats de lleure a l’estiu.

De la mateixa manera que durant el curs l’escola garanteix la igualtat d’oportunitats, el temps lliure es pot convertir en un espai d’exclusió. Per això, des de Fundesplai fem una crida a les administracions, empreses, entitats i particulars a posar els recursos necessaris per fer possible el dret a un estiu per a tothom.

De la mateixa manera que durant el curs, l’escola garanteix la igualtat d’oportunitats, el temps de lleure pot esdevenir un espai d’exclusió. Per això, des de Fundesplai fem una crida a les administracions, empreses, entitats i particulars a posar els recursos i ajuts necessaris per a fer possible el dret a  “Un estiu per a tothom”.

Després de molts anys d’experiència, a Fundesplai hem constatat que els infants i joves que es troben en situació vulnerable, i que participen en les activitats d’estiu gràcies a les ajudes atorgades, es beneficien d’espais socioeducatius preventius, que els permeten, a més de gaudir d’unes vacances divertides, desenvolupar tot tipus de competències i habilitats socials saludables que els seran d’utilitat per a tota la vida.  El coneixement de l’entorn, la possibilitat de relacionar-se entre iguals, l’afectivitat, els recursos i estímuls positius, així com les estratègies  d’acompanyament permeten treballar amb els infants i joves des d’un enfocament preventiu, de transformació i de justícia social.

En resum, a banda del valor educatiu i de conciliació, les activitats d’estiu i les entitats sòcio-educatives que les porten a terme, són la bastida sobre la qual es construeixen les estratègies per combatre la desigualtat d’oportunitats en la infància durant els mesos de vacances escolars. En aquest sentit, cal recordar i insistir en la idea de que cal invertir més en infància. Durant tot el curs i, òbviament, també a l’estiu. No neguem que en els darrers anys s’ha avançat molt. En alguns municipis més que en d’altres. Però en un context en el qual, i segons l’índex AROPE de l’INE-Idescat 2017, el 29,5% dels infants de Catalunya viuen en risc de pobresa, cal donar encara moltes passes endavant. I, sobretot, no donar cap pas enrere.

Temes:

Vacances Nens