LA CLAU

Estrès posttraumàtic

La divisió entre els fills de l'extinta Convergència amenaça amb una fragmentació que posaria en perill la majoria independentista al Parlament

zentauroepp48267786 graf5853 gerona 21 05 2019 el presidente de la generalit190526230427 / David Borrat

Sánchez Iglesias constaten les seves discrepàncies, però continuen veient-se a la Moncloa. El president té un ull posat en el líder de Podem i l’altre en una masmorra propera, a Alcalá, la seu de Ciutadans, on Rivera és martiritzat al poltre. Poderosos patrocinadors, fundadors il·lustres com De Carreras, aliats europeus com Macron i socis fugaços com Valls es relleven en el torn i amenacen Rivera amb la dislocació si no retira el veto a Sánchez i el dirigeix a la ultradreta. El reu aguanta, de moment. Mentrestant, Casado assegura amb Vox el fort institucional on pensa resistir l’hivern. Les tempestes fuetejaran tard o d’hora el PP després del doble daltabaix electoral.

Madrid s’escarrassa en aquestes afliccions, mentre a Barcelona (i a Waterloo) ja es tornen a escalfar les màquines electorals. El cicle no va acabar el 26 de maig, que les boires estivals no confonguin ningú. No acabarà, ni a Catalunya ni a Espanya, fins a les autonòmiques catalanes, després del veredicte del Tribunal Suprem.

Tres factors vitals marcaran aquestes eleccions. Un, la sentència de l’1-O.  El grau de severitat dels jutges incidirà en el nivell de cohesió i mobilització del secessionisme. Dos, la guerra entre ERC i JxCat per l’hegemonia. Una victòria irrefutable d’una de les dues faccions podria contribuir a desinflamar el camp independentista. L’interminable torneig de rigorisme perdria sentit.

L’arma de Puigdemont

Tres, la divisió en l’òrbita postconvergent. L’estrès posttraumàtic després de l’1-O i la DUI és elevat. Malgrat l’aversió genètica dels fills de CDC al xoc en camp obert, moderats com a Pascal Campuzano, tots dos purgats per Puigdemont, amenacen amb una escissió oposada a l’unilateralisme. El mateix Mas intenta intervenir i asserenarl’home de Waterloo. Però aquest té una arma formidable: ningú en el seu partit cotitza com ell en les borses emocional i electoral. Junqueras va provar en les seves carns aquesta arma el 26-M.

En paral·lel, ex alts càrrecs de CiU estan sent temptats per confluir en un nou artefacte catalanista no independentista amb el suport de Valls. Atenció als dos experiments: si funcionessin, podrien posar en perill la majoria independentista al Parlament.