Comunicació

¡Mentides!

Ens van ensenyar des de molt joves que no s'havia de mentir. Però amb els anys un s'adona que aquest precepte moral és relatiu

mbenach38932380 a demonstrator holds a mask with the face of us president do170617215241 / JOSEP LAGO

Pel que sembla, la reputació de la mentida ja no és tan dolenta. A veure: el més lògic per analitzar les coses de manera detallada és recórrer al seu origen i analitzar-les de forma simple, de manera que es faci més comprensible l’evolució o la degradació en el temps de l’assumpte que es tracta. En principi, la nostra societat i la nostra educació estaven basades en la idea que mentir és immoral. Ens van ensenyar des de molt joves que no s’havia de mentir. Però amb els anys un s’adona que aquest precepte moral és relatiu, sobretot després d’encasellar les mentides en moltes categories per a així justificar-les. Fixin-se si la mentida està reglamentada que als tribunals es permet que l’acusat d’una causa pugui, segons l’estratègia que li marqui el seu advocat, no dir la veritat, o el que és el mateix, mentir clarament en el seu benefici tot i que això vagi en detriment de l’altra part. Increïble, però és així.

I en la política es menteix moltpolítica . Tothom ho diu i tots ho sabem, i, no obstant, no només els votem defensant les mentides que ens expliquen, sinó que desitgem confiar-los el govern i l’administració dels béns públics als qui sabem que menteixen sense parar. ¿A qui pot estranyar que amb el temps anem descobrint malversacions, tripijocs i les corrupteles comeses durant el temps en què els hem confiat el nostre recolzament? Sincerament, aquesta és una societat difícil de comprendre.

Mentre es parla de transparència es continua mentint al’electorat  fent acusacions falses de l’oponent o ocultant i tergiversant arguments en benefici propi i no en el del país. El pitjor de tot això és que ens ha portat al descrèdit general de la política. Hem perdut una de les qualitats que estan més a la baixa en l’ésser humà i que per mi és una de les més preuades: la bona fe. S’ha acabat. Qui vulgui tenir-ne s’arrisca que l’hi arrabassin qualsevol dia i en qualsevol moment.

¡Ah! Permetin-me una mentida final.  Diuen que només en les relacions de parella es confia en la sinceritat. Segons sembla, en aquest àmbit no hi ha mentida pietosa que es perdoni.