Desfeta del Barça

¡Visca el futbol!

Els fracassos formen part de la vida i s'han de saber gestionar; ser justos amb els que ens han donat tantes alegries forma part d'aquesta gestió, més enllà de posar el crit al cel

zentauroepp48059149 epa6986 liverpool reino unido 07 05 2019 lionel messi 190508165708 / NEIL HALL

“Papa, ens eliminaran”. El meu fill Iván té només 9 anys acabats de complir, però ja apunta dots d’endeví... o de culer turmentat. A la segona part ho veia venir; i jo també. L’altra nit li vam donar ‘pase pernocta’ per saltar-se l’horari habitual i vam viure –vam patir– junts la desfeta d’Anfield acompanyats amb bufanda i samarreta. Quan després dels quatre clatellots del Liverpool l’acompanyava a l’habitació, on la seva germana Lucía –li importa menys el futbol– dormia plàcidament, em vaig limitar a dir-li: “D’això també ens en recordarem”, i ell em va respondre amb un lacònic i resignat “sí, esclar”.

No hi va haver llàgrimes, no hi va haver escarafalls; sens dubte, em vaig esforçar perno transmetre-li que aquesta derrota era un drama. Perquè crec, sincerament, que no ho és. No sé quan va començar la moda però avui tot és a vida o mort: la política, la música, el cine, la gastronomia, la televisió, la ràdio, les amistats, els desitjos, la identitat... ¡Em nego a ficar al mateix sac una cosa tan sana com el futbol! I a familiars, amics –en especial Michael Robinson– i coneguts –inclòs algun madridista que es consolava en desgràcia aliena– els vaig enviar després de la pallissa el mateix missatge: “¡Visca el futbol!”. L’Iván ha crescut assistint en directe a com el Barça guanyava una Copa del Rei al Sevilla al Calderón, ha vist Messi a 50 metres mostrar la seva samarra amb el '10' al públic del Bernabeu després d’un gol victoriós en l’últim minut, s’ha estrenat com a espectador al Camp Nou com a regal d’aniversari i, en general,  identifica els colors blaugrana com a sinònim de victòria. Però m’alegro que també vagi aprenent el que significa la derrota, que l’assaboreixi, perquè, a més, em serveix a mi com a adult per reciclar-me.

L’esport en general, però el futbol en particular, no es regeix per les matemàtiques; i per això és tan imprevisible, tan apassionant i tan bonic. Ignoro si s’ha de fer neteja del vestidor a l’estiu, si ordenar que Coutinho peregrini a Montserrat, o exigir a ple pulmó la destitució de Valverde  –prefereixo que es quedi i que intenti fer bo el refrany que diu “a la tercera va la vençuda”–,  però sí que sé que els fracassos formen part de la vida i s’han de saber gestionar. Ser justos –i generosos– amb els que ens han acompanyat i ens han donat tantes alegries forma part d’aquesta gestió, més enllà d’esquinçar-se les vestidures de forma dramàtica o oportunista. I saber reconèixer quan el rival és millor que tu –i aplaudir-lo per això– resulta el camí més adequat per començar a créixer. Jo ho intento amb el meu fill. ¿Per què no ho poden fer el Barça i els seus aficionats? Crec que és més divertit. I més profitós.